Rozhovor s rodilou Moravačkou Alishou. Prozradí nám recept na zapečené avokádo!

Profilovka AK
FacebookGoogle+Další

Alici, rodilou Moravačku, přesněji Brňačku, můžete také znát pod jménem Alisha. Její blog o jídla s názvem AlishaEasyCooking je pro všechny inspirací.

Alice aktuálně žije převážně v Dánsku nedaleko Silkeborgu. V současné době je na volné noze a zabývá se převážně personalistikou a dotacemi s ní spojenou, marketingem a reklamou. A sice se říká, že ženy by věk neměly uvádět, ale pro Alici byl právě tento věk zlomový… letos oslavila Kristova léta neboli třiatřicet.


1) Jak jste se dostala k vaření a nápadu psát blog AlishaEasyCooking.com?

Odpověď: Jako mnoho žen jsem již od mládí ráda vařila a chystala občerstvení na oslavy s rodinou a přáteli. Kdyby někdo řekl, ať se vystihnu jednou větou, tak bych použila slova svého tatínka: „TY ŽIJEŠ, ABYS JEDLA A NEJÍŠ, ABYS ŽILA“. Moje maminka říká, že jsem jim již od mala vnucovala svoje kuchařské výtvory se stejnou láskyplnou zarputilostí s jakou se k nám chová většina našich babiček. Takže lásku k vaření a jídlu jsem měla již od dětských let. Vždy jsem se chtěla stát kuchařkou, ale rodiče mě od toho odrazovali, že se svojí relativně drobnou postavou spadnu do hrnce s gulášem někde ve školní jídelně a utopím se v něm. Takže při výběru střední školy jsem zvolila gymnázium a následně vysokou školu zaměřenou na podnikový obchod a finance. Po vysoké škole jsem nastoupila do společnosti, ve které jsem setrvala 10 let a postupně jsem se z pozice personalistky vypracovala na zástupce představenstva a v největším rozpuku řídila chod firmy s 50 zaměstnanci pracujícími ve dvousměnném provozu. Současně jsem pro jednu brněnskou marketingovou a PR agenturu organizovala eventy a nejrůznější výcviky.

Posledních 10let jsem pracovala, jak se říká na 150%. V loňském roce mi vážně onemocněla maminka (naštěstí po x-měsících boj s nemocí vyhrála) a to byl pro mě opravdu zlomový okamžik. Člověk se začne zamýšlet sám nad sebou. Zdraví má pouze jedno a milující partner co Vás tak bezmezně podporuje, také nemusí být na vždy a do toho se blížily ony „Kristova léta“ a 10-ti leté výročí mého pracovního působení v jedné firmě. A tak jsem si k tomuto pracovnímu výročí a těm 33-tým narozeninám nadělila výpověď a rozhodla se trošku zvolnit, trávit více času v Dánsku s partnerem, začít koordinovat více sebe než zaměstnance, brát projekty co mě baví a především začít vařit a zkoušet různé food pokusy, na které jsem opravdu posledních roky neměla čas.

Začala jsem denně vařit a zkoušet nejrůznější recepty. Ovšem pokud by člověk denně jedl ty „poctivé“ recepty našich babiček plné tuku, mouky a cukru, tak by se za chvilku nemohl ani pohnout. Tak jsem začala experimentovat a recepty trošku obměňovat. Do buchty jsem například dala místo pšeničné mouky a másla celozrnnou špaldovou a kokosový olej a ejhle ono to chutnalo výborně. Občas jsem nějakou fotku svého výtvoru dala na svůj osobní profil na FB. Najednou začali psát a volat kamarádi, ať pošlu recept a poradím, jak něco uvařit apod.

Jednoho rána mi můj partner říká:“ A proč nezačneš psát blog? Ať ty recepty nemusíš holkám vysvětlovat po jednom, stejně jsi se chtěla učit dělat weby a grafiku.“ Tak jsem se nad tím zasmála a šla chystat snídani – zapečené avokádo. Toto avokádo jsem vyfotila a dala na svůj osobní FB profil. V půlce snídaně mi volá kamarádka. Než jsem stačila říct ahoj, tak na mě vychrlila – jak to zapečené avokádo vypadá úžasně a ať ty svoje recepty začnu sepisovat a dávat někam na net. A tak u nedělní snídaně vznikla myšlenka vytvořit blog AlishaEasyCooking.com.

2) V čem se Váš blog liší od ostatních food blogů? Pro koho je určen?

Odpověď: Moto mého blogu je S Alishou v kuchyni, aneb zdravější vaření s radostí a bez stresu. Zjistila jsem, že spousta lidí doma nevaří, jelikož se bojí, že je vaření časově a finančně náročné, složité a že k němu potřebují milión nejrůznějších kuchařských „udělátek“.

Já sama nemám ráda bůh ví jak komplikované recepty, ke kterým potřebujete desítky ingrediencí. Některé z nich člověk pomalu nezná nebo nejdou nesehnat v běžném obchodě. Náročnější recepty vyžadují vaření ingrediencí zvlášť, takže zašpiníte všechny hrnce co máte doma. Nakonec nedej bože zjistíte, že nemáte nějaké kuchařské „udělátko“ na dokončení daného pokrmu a vaše snaha přijde vniveč.

Moje recepty se skládají většinou z cca 5 hlavních ingrediencí. Snažím se vařit vše v jednom hrnci s dobou vaření do 30 minut. Současně se snažím recepty trošku obměnit, aby byly zdravější, ale nepřišli o výtečnou chuť. Také jsem postupem času přišla na to, že spousta lidí tápe v otázce, jak očistit například ananas, mango nebo si udělat ledovou tříšť bez blendru a tak jsem na svém blogu ještě zavedla takovou rubriku „Jak na to“, kde názorně ukazuji, jak například vypeckovat rychle třešně za pomoci věcí, které máme všichni běžně v kuchyni.

Takže můj blog je vlastně určen pro lidi co mají rádi dobré jídlo, ale nechtějí s jeho přípravou strávit půl dne, zašpinit všechno nádobí co mají doma a nechtějí si kupovat spoustu kuchařských „udělátek“. Velkou oblibu má můj blog mezi fitness a jóga komunitou a v poslední době si ho oblíbila i řada maminek, které potřebují svým dětem uvařit vyváženou stravu v co nejkratší době.

3) Co vás na vaření baví a co nebaví?

Odpověď: Na vaření mě baví nejvíce to moje experimentování. Kdy otevřu lednici, vezmu nějaké ingredience a něco z toho vyčaruji a potom také reakce strávníků, když poprvé ochutnají moje jídlo – jejich výraz Vám hned napoví, jak jste to uvařili. Naopak mě nebaví to uklízení kuchyně a umývání nádobí po vaření… ještě, že existuje myčka a robotický vysavač 😊

4) Jaké je vaše oblíbené jídlo?

Odpověď: Asi v sobě nezapřu holku z Moravy a mým nejoblíbenější jídlem je kačena se zelím a knedlíkem. Kdykoliv dojedu k rodičům, tak mi ji maminka musí upéct. Tady v Dánsku jsem našla na jednom foodfestivalu v Aarhusu pomalu pečené, trhané kachní maso, které dávají do hamburgerové bulky s červeným zelím a k tomu pomalu pečené hranolky na kachním sádle – toho bych se také mohla ujíst.

5) Doporučení, jak se správně stravovat, když nemám na jídlo přes den čas? :-)

Odpověď: Jak by Vám řekl, každý výživový poradce, tak vynechávat jídlo není zdravé 😊 ale, jak by vám ti co mě znají potvrdili – já nejsem vůbec žádný výživový puritán ba naopak. Samozřejmě se mi taky mnohokrát stalo, že se jednání v práci protáhlo a já nestihla „pořádné“ jídlo. Vždy jsem měla u sebe nějakou müsli tyčinku, mix oříšků s ovocem a nějaký 100% juice. Tahle kombinace vás zasytí a dodá potřebnou energii a vitamíny, alespoň na nějakou dobu. Především vše má relativně dlouhou dobu trvanlivosti, takže Vám to někde ve skříni pro potřebu nouze vydrží.

6) Jste zastáncem bezmasého jídla?

Odpověď: Já vegetariánka nejsem, ale nikomu jeho volbu neberu. Také mám občas období, kdy nemám úplně chuť na maso. Bezmasá jídla jsou také výborná, ale člověk, který nejí maso si musí uvědomit, že tím přichází o hodně živin, především bílkovin a musí je nějakým způsobem ve svém jídelníčku nahradit, aby o ně tělo nepřišlo.

7) Prozradíte nějaký recept na dobré rychlé jídlo?
Jak jsem již v úvodu psala, tak nápad udělat blog AlishaEasyCooking.com vznikl při nedělní snídani, kdy jsme měli zapečené avokádo. Tento recept je rychlí, zdravý a výživný. Můžete ho mít, jak na snídani, tak i na oběd či večeři doplněný o míchaný salát. 

Časová náročnost: 5 minut příprava / 5 minut pečení na 200°c

Počet porcí: 2

Ingredience:
 1 avokádo (nemusí být úplně zralé – pečením dozraje)
 2 vejce
 1rajče
 1 lžíce libovolného tvrdého sýru (já nejraději dávám parmezán)
 koření: sůl, pepř

Krok č.1: Dáme si předehřívat troubu na 200°c

Krok č.2: Nachystáme si zapékací misky (pokud nemáte zapékací misky, taky si vytvořte „ala zapékací misku“ za pomoci celofánu). Na dno nasypte nadrobno nakrájené rajče a jemně osolíme a opepříme.

Krok č.3: Avokádo rozkrojíme na dvě poloviny a vyndáme z něj pecku. Poté vezmeme lžíci a krouživým pohybem oddělíme avokádo od slupky a vložíme na rajčata do zapékacích misek. Jemně osolíme a opepříme.

Krok č.4: Do důlku, který zbyl po pecce v avokádu, vyklepneme vajíčko. Žloutek by měl zůstat v důlku a bílek se rozlije po misce a steče na kousky rajčete. Nyní jemně opepříme – nesolíme! Nyní posypeme celé nastrouhaným parmezánem – ten je dostatečně slaný.

Krok č.5: Nyní vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut na 200°c (já mám raději žloutek tekutější, pokud ho máte rádi úplně uvařený nechte v troubě péct raději 8 – 10 minut). Nyní můžete servírovat. Enjoy your avokádo 😊

Další recepty a rady naleznete:
 na mém blogu www.AlishaEasyCooking.com
 Instagramu AlishaEasyCooking https://www.instagram.com/alishaeasycooking/
 Facebooku AlishaEasyCooking https://www.facebook.com/AlishaEasyCooking

Líbí se vám naše články a projekt „Bulvar24.cz“? Přidejte se k nám na Facebooku




Fotogalerie:

Ingredience

Ingredience

Rozpůlené avokádo

Rozpůlené avokádo

Avokádo misky

Avokádo misky

Avokádo misky vejce

Avokádo misky a vejce

Avokádo + parmesan

Avokádo + parmesan

Zapečené avokádo - finální

Zapečené avokádo – finální

Redakce Bulvar24.cz

Linda

Nejčtenější články