Recept: Jablečná přesnídávka

Alisha Easy Cooking
FacebookGoogle+Další

Podzim je tu a s ním i sklizeň jablíček. Letos se jich urodilo opravdu hodně a díky enormnímu teplu a sluníčku jsou obzvláště slaďoučká a aromatická. Už jsem upekla pár štrůdlů a amerických apple pie, ale co dál s jablíčky? Zima se blíží a člověk si je chce uchovat i na zimu do zásoby a některé druhy bohužel dlouho ve sklepě nevydrží a začnou se kazit…

Alisha Easy Cooking

Alisha Easy Cooking

Dlouho jsem přemýšlela, jak nejlépe zužitkovat, tak velké množství jablek z naší zahrádky, které jsou v bio kvalitě bez jakýchkoliv postřiků. V poslední době je kolem mě velký baby boom a já ráda dávám homemade dárky a tak mne napadlo, co třeba poctivá domácí jablečná přesnídávka? Plná chutí a vitamínů, bez jakýchkoliv barviv, dochucovadel a zaručeně bez cukru a lepku. Tento recept máte do 30minut hotový a potřebujete k němu pouze jednu surovinu – a tou jsou slaďoučká jablíčka 

Časová náročnost: 10 minut loupání/ 15 minut vaření/ 5 minut plnění

Počet porcí: 15 – 20 porcí (menší skleničky)

Ingredience:

  • 2 kg sladkých zralých jablek
  • ½ hrnku vody

Krok č.1: Sklenice důkladně umyjeme. Já nepoužívám žádný jar, ale prachobyčejný ocet + horkou vodu.

Krok č.2: Vysterilizujeme si sklenice. Já používám metodu trouba 10 minut na 100°C (podrobný popis, jak na to naleznete dole pod receptem v bodě něco na víc).

Krok č.3: Mezitím co jsme si umývali a sterilizovali sklenice si oloupeme jablíčka (jelikož tato přesnídávka byla určena pro miminko, tak jsem loupala i slupku. Pokud bude určena pro větší děti a dospěláky, tak slupku nechejte – kvůli vláknině). Jablka krájím vždy na malé kostky, aby se nám rychleji uvařily (pokud máte domácí robot co strouhá, tak klidně nastrouhejte na něm).

Krok č.4: Na dno hrnce, ve kterém budeme jablka dusit dáme cca ½ hrnku vody (laicky řečeno – dáme tolik vody, aby pokrývala tenkou vrstvou dno, aby se jablka nepřipekla) dusíme pod pokličkou 10-15minut do změknutí. V této fázi případně přidáváme koření viz. něco na víc.

Krok č.5: Změklá jablíčka pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na jemnou kaši. Pokud je jablečná přesnídávka moc hustá, přidáme trošku převařené vody.

Krok č.6: Ještě za tepla rozmixovanou přesnídávkou plníme teplé sterilizované sklenice (jelikož jsem měla malé sklenice a moc velkou naběračku, tak jsem si přesnídávku přelila do konve na limonádu a tou se mi krásně sklenice plnily). Ihned zavřeme a otočíme do druhého dne vzhůru dnem.

Tato přesnídávka není jen pro miminka, ale jsou z ní i výborné vláčné cookies, ale o tom až příště. Enjoy your přesnídávka.

Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

Vaše #AlishaEasyCooking 

Alisha

Něco na víc:

  • pokud nemáte sladká jablíčka, tak pro větší děti a dospěláky můžete dosladit – já vždy doslazuji medem, až v závěrečné fázi mixování,
  • pokud máte rádi výraznější přesnídávky, tak v bodě 3 k jablíčkům přidejte 1 celou skořici a 10 ks hřebíčku (samozřejmě před mixováním vyndáme),
  • tímto způsobem můžete udělat jakoukoliv přesnídávku – moje oblíbená je hruška + malina (80/20), návod, jak nejrychleji a nejsnadněji sterilizovat sklenice naleznete zde na mém blogu – Jak nejrychleji a nejsnadněji sterilizovat sklenice

Další recepty a rady naleznete:

Líbí se vám naše články a projekt „Bulvar24.cz“? Přidejte se k nám na Facebooku

Fotogalerie:

1) Jablka

1) Jablka

2) Umývání sklenic

2) Umývání sklenic

3) Sterilizace sklenic

3) Sterilizace sklenic

4) Loupání jablek

4) Loupání jablek

5) Vaření jablek

5) Vaření jablek

6) Mixování jablek

6) Mixování jablek

7) Plnění skleniček

7) Plnění skleniček

Redakce Bulvar24.cz

Linda-1024x317

Nejčtenější články