Recept: Blesková pečená povidla bez míchání

Pecená povidla
FacebookGoogle+Další

Blíží se konec prázdnin a s ním přichází i podzim. Nastává čas zrání švestek. Letos vlivem extrémně teplého léta švestky dozrávají dříve než jindy. Přestože bylo extrémní vedro a sucho, tak se jich i tak urodilo letos hodně.

Alisha Easy Cooking

Alisha Easy Cooking

Člověk musí myslet i na zimu, jak říkávala moje babička, když se trápila několik dní s pozvolným vařením švestkových povidel. Je super mít na zimu marmelády, zavařené ovoce, naložené okurky, ale povidla prostě tak nějak „zahřejí“ a jsou pro mne neodmyslitelnou součástí zimních laskominek.

Pravdu říci – jsem moc líná na to, abych x-hodin stála u plotny, pozvolna nechala probublávat ty poctivá staročeská povidla a přidávala kila a kila cukru. Pro ty, kteří jsou na tom podobně, tu mám bleskový recept na pečená povidla. A nebyla bych to já, kdybych opět trošku nepozměnila recept, aby byl „zdravější. Takže tyto pečená povidla nejenže jsou hotová za hodinu bez jakéhokoliv míchání, ale ještě obsahují pouze 15% cukru oproti běžným receptům.

Časová náročnost: 20 minut příprava + plnění  / 60 minut pečení na 230°/200°C

Počet porcí: 5 menších skleniček

Ingredience:

  • 2 kg švestek/blum
  • 250 g cukru krystal (zkoušela jsem i s medem, ale nedoporučuji)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička drceného hřebíčku (cca 15 ks)
  • 3 lžíce běžného octa (cca ½ panáku)  

Krok č.1: Nejprve si dáme předehřívat troubu na 230°C (já to dělám na horkovzduch).

Krok č.2: Nyní omyjeme a vypeckujeme švestky (já švestky jen jemně promnu v rukách a nechám je chvíli odstát ve vodě, kam dám 1 panáka octu, aby zničil případné bakterie).

Krok č.2: Nyní si připravíme pekáč na pečení švestek. Mně se nejvíce osvědčila skleněná vysoká forma, kterou vyložím pečícím papírem, aby se švestky nepřipekly k formě. Ozkoušený mám i nerezový hrnec. Klasický plech se mi neosvědčil, jelikož se z něj špatně posléze drhly připečené švestky. Důležité je mít tedy – nepřilnavou formu, nejlépe vyloženou jedním kusem pečícího papíru a švestky musí sahat maximálně do poloviny výšky formy, jelikož budou bublat, vařit se, tak aby nepřetekly přes okraj (pro jistotu si pod formu dejte plech, kdyby náhodou něco přeteklo, ať nemusíte drhnout celou troubu) 😊

Krok č.3: Všechny vypeckované švestky nasypeme do připraveného pekáče a pokapeme cca ½ panákem běžného octu (nebojte se ocet nebude v povidlech cítit) a pečeme v předem předehřáté troubě 20 minut na 230°C (švestky začnou na povrchu pomalu „černat“, ale nevšímejte si toho, nemíchejte, neřešte).

Krok č.4: Nyní na švestky nasypeme ½ cukru, který jsme si smíchali s kořením a pečeme dalších 20minut na 200°C (cukr bude postupně karamelizovat a švestky různě tmavnout, ale opravdu vydržte a nemíchejte, nesahejte neřešte, ikdyž se vám bude zdát, že jsou švestky spálené).

Krok č.4: Nyní na švestky nasypeme zbývající ½ cukru a pečeme dalších 20minut na 200°C (cukr bude postupně karamelizovat a švestky různě tmavnout, ale opravdu vydržte a nemíchejte, nesahejte neřešte, ikdyž se vám bude zdát, že jsou švestky spálené).

Krok č.5: Pečené švestky vyndáme z trouby a přendáme do mísy ve které budeme vše mixovat. Za pomoci tyčového mixéru vše rozmixujeme (já vždy mixuje jen pár sekund, jelikož máme rádi, když zbyde ještě pár kousků švestek v celku a není to úplný povidlový džem).

Krok č.6.: Pomocí naběračky či hrnečku se zobáčkem plníme sklenice, které jsme si předem sterilizovali v troubě (návod, jak rychle sterilizovat sklenice v troubě najdete v bodě něco na víc).

Krok č.7: Nyní můžete povidli naplněné sklenice pro jistotu zavařit nebo jako já na povrch kápnout trošku slivovice, aby vytvořila „antibakteriální“ povrch a můžete zavřít.

Tááák a zásoba pečených povidel na zimu je hotová. Enjoy your povidla 😊 

Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu

Vaše #AlishaEasyCooking

Alisha

Něco na víc:

Další recepty a rady naleznete:

Líbí se vám naše články a projekt „Bulvar24.cz“? Přidejte se k nám na Facebooku

Fotogalerie:

1) Ingredience

1) Ingredience

2) Umývání švestek

2) Umývání švestek

3) Švestky + ocet

3) Švestky + ocet

4) Pečíčí papír + forma

4) Pečíčí papír + forma

5) Forma + švěstky

5) Forma + švěstky

6) Cukr + koření

6) Cukr + koření

7) II.fáze pečení

7) II.fáze pečení

8) III.fáze pečení

8) III.fáze pečení

9) Upečené švestky

9) Upečené švestky

10) Mixování povidel

10) Mixování povidel

11) Zavařovačky + povidla

11) Zavařovačky + povidla

12) Zavařovačky + slivovice

12) Zavařovačky + slivovice

13) Hotová povidla

13) Hotová povidla

Redakce Bulvar24.cz

Linda-1024x317

Nejčtenější články